Dijous, 24 Setembre 2015 09:40

Un dia perfecte

Escrit per 
Valorar aquest article
(0 vots)

Sinopsi

Un grup de cooperants tracta de treure un cadàver d'un pou d'una zona de conflicte a Kosovo, on algú l'ha tirat per contaminar l'aigua i deixar sense proveïment a les poblacions properes que es servien d'ell. Però aquesta tasca tan simple es converteix en una missió gairebé impossible en la qual el veritable enemic sembla la irracionalitat. Els cooperants no es donen per vençuts i recorren el delirant paisatge bèl·lic tractant de resoldre la situació com ratolins atrapats en un laberint.

 

Aspectes psicològics importants de la pel·lícula

La base de la pel·lícula, el que ens transmet, i el que podem aprendre d'ella, és el sentit de l'humor.

L'humor és una eina més en la vida indispensable per a qualsevol situació, fins a la situacions més conflictives o més difícils. En la pel·lícula és la seva principal eina de treball necessària per posar distància entre les seves emocions i la cruel realitat. Alhora serveix per a poder integrar allò que es viu, poder mastegar més fàcilment i poder digerir.

 

Una pel·lícula que s'allunya d'idealismes, de bucolicismes, en la que tant el director com els protagonistes toquen de peus a terra. Una pel·lícula realista, que uneix la novel·la "Deixar-se ploure" de Paula Farias, i les experiències personals de Fernando León Aranda (realitzador i guionista) en zones de conflicte. Es va rodar just després de signar els acords de

 pau a Bòsnia, però com veiem en la realitat, això no significa que els conflictes hagin cessat.

Com ell mateix afirma "La primera vegada va ser el 1995 a Bòsnia. La forma en què es descriu la guerra a la pel·lícula té molt a veure amb aquest viatge. Aquesta idea de confusió, d'absurd, d'irracionalitat, d'estar en un laberint on ningú entenia el que estava passant va ser el que més em va impressionar, al costat del més predictible que és el dolor ". "Crec que el èp

Pel que fa al principal protagonista, Benicio del Toro, té aquesta barreja d'idealisme i pragmatisme. Aquest sentit de l'humor per poder suportar les vivències, astúcia per veure el conflicte i no deixar-se portar per ell. Perspicaç, tossut, valent, perseverant. Eines també indispensables per a la vida, per a la nostra vida quotidiana i per als problemes més surrealistes que ens podem trobar. Paraules d'ell referint-se al director de la pel·lícula: "Sempre he cregut que ha dues classes de persones: les que fugen del foc i les que van cap a ell, i ells sense dubte són dels primers. Valents, una mica bojos, dedicats a ajudar a altres i de vegades-com li passa al seu personatge-enganxats a l'adrenalina del perill "ic és simplement ser-hi, ni tan sols era arreglar les coses i que surtin bé. L'heroisme és intentar-ho "

Aspectes psicològics des de la teoria de camp de la Gestalt

Els protagonista s'enfronten a una sèrie de sentiments conseqüència de la devastadora guerra Bòsnia. Per fer front a aquests sentiments gens fàcils, fan un ajust creador per digerir la situació. Aquest ajust creador és el sentit de l'humor. És l'eina que troben per poder sobreviure a aquest experiència, a tal context bèl·lic.

Veiem com l'actriu Katya (Olga Kurylenko) és la més afectada, i la seva funció Ello (la funció del Self més emocional) està més activa, és la que més sensibilitat mostra feia tot allò que passa, és la més afectada. Veiem com Mambrú (Benicio del Toro) al costat de B (Tim Robbins) posen fins a les situacions més difícils aquest sentit de l'humor característic de la pel·lícula, aquest sarcasme. En ells juga un paper important la funció Personalitat (la funció del Self encarregada dels conceptes i les creences) poden ser més freds i més distants, i veure els conflictes i les tragèdies des d'un punt de vista més intel·lectual, no per això més racional .

Cada personatge, segons el que va sentint, segons les seves experiències anteriors van teixint la seva pròpia vida, van fent les seves pròpies experiències i els seus propis aprenentatges. Podem veure que Mambrú i B ja tenen experiència en aquesta mena de conflictes, i com Katya és més novella i l'afecta tot molt més. Al no tenir antecedents en la seva vida davant estàs situacions, encara no té integrades eines dins d'ella que l'ajudin a suportar el que passa en aquest context. A poc a poc veiem com va evolucionant i desenvolupant-se, veiem com aprèn noves eines psicològiques per a suportar les situacions a què es van enfrontant.

 

El heroisme es intentar-ho

Llegir 1301 vegades
Més en aquesta categoria: « La Teoría del todo

Deixa un comentari

Especifica tota la informació requerida (*) on s'indiqui. El codi HTML no és permès.