Divendres, 13 Febrer 2015 21:05

Els canvis

Escrit per 
Valorar aquest article
(0 vots)

Molts pacients acudeixen a teràpia quan en la seua vida estan visquen un moment de canvi.

Els canvis són el procés que es produeix quan canviem d'etapa de la nostra vida. Són un abans i un després, es tanquen unes portes per a que es puguen obrir altres. Hi han canvis que són vitals per els quals tots passem: canvis en la etapa escolar, canvis en la etapa adulta, passem per diferents treballs, canvis en la vida familiar, passem de ser fill/es a pares/mares..i si tot va bé i flueix molts d'aquestos canvis els superem sense adonar-se...

Quan els canvis no es viuen de forma natural i fluida es quan apareixen els conflictes amb nosaltres mateixa i/o amb el entorn, i ací en aquest moment és quan moltes persones decideixen acudir a teràpia.

els canvisQuins són els conflictes habituals relacionats amb els canvis?

-La incertesa acompanyada d'inseguretat. Tenim moltes vegades creences d'estil: «Tot temps passat va ser millor », «més val bo conegut que mal per conèixer »; aquestes creences ens fan pensar que els canvis són dolents i què és millor quedar-se com estem que passar a una etapa que encara és desconeguda per a nosaltres. Però els canvis no són dolents si els traiem la seua part positiva. Per a poder avançar en la vida cal estar preparats per a afrontar els canvis i aprendre a superar cada dia els nous obstacles i aconseguir noves metes.

- La por. La majoria de vegades la por ve de pensar que no anem a poder viure sense allò que estem deixant enrere. La por està composada de certa «ignorància». Òbviament no sabem el que ens espera el dia de demà i el no saber ens crea confusió, angoixa i por. Aquestes emocions són fortes quan el canvi que està produint-se en la nostra vida és fort, però les tenim que superar per a no quedar-se estancats i poder seguir creixent.

Què necessitem per a superar els canvis?

- El més important: pensaments positius. Si pensem en positiu creem una realitat positiva que ens alimenta un estat d'ànim més optimista. Ens sentirem més a gust en nosaltres mateixa i ens ajudarà a transitar per el canvi d'una forma molt més còmoda. Recordem que tot està en la nostra ment.

- Confiança en nosaltres mateixa i en la vida. Nosaltres som els actors de la nostra vida i desitjem per a nosaltres el millor. Em passat per molts moments de canvi al llarg de la nostra vida, tots amb major o menor esforç, els em superat. Al igual que els canvis anterior els em superat, els canvis presents també anem a superar-los.

-Sosteniment. Com a per qualsevol moment difícil de la nostra vida, necessitem de relacions amb els nostres iguals per a sentir-mos acompanyats en aquest nou camí. Necessitem que confien en nosaltres i tot el seu suport per a superar aquesta nova època. Per a sentir-se sostinguts per els demés és important expressar els nostres sentiments, els nostres pensaments, els nostres dubtes, i agafar dels demés els seus punts de vista que solen ser diferents d'els nostres per a aprendre nous recursos que potser nosaltres en aquestos moments no tinga'm.

- Demanar ajuda. Demanar ajuda és una conducta molt sana. L'ajuda dels demés ens serveix per a aprendre més d'aquestes situacions, punts de vista diferents, per a sentir-mos empatitzats i acompanyats. Açò es donarà força per a afrontar els canvis i no sentir-se sols.

Els canvis són una gran oportunitat per a créixer, per a aprendre noves coses de la vida, per a aprendre més sobre nosaltres mateixa i sobre els demés. Els canvis sempre són positius i tenen molt que ensenyar-mos.

 

Llegir 1453 vegades

Deixa un comentari

Especifica tota la informació requerida (*) on s'indiqui. El codi HTML no és permès.