Dilluns, 26 Octubre 2020 16:39

Por al dentista: Odontofobia. Com superar-ho.

Escrit per 
Valorar aquest article
(0 vots)

Por al dentista: Odontofobia. Com superar-ho.

Sí, hi ha la fòbia al dentista que consisteix en una por irracional i persistent a anar a el dentista. Ocurreix quan una persona necessita anar a l'dentista però la seva por li ho impedeix, i per molt malestar i dolor que tinga segueix sense anar al dentista per la por excessiva que li ocasiona. Moltes persones al llegir-me estareu pensant: "Això em passa a mi, i què faig?" Primer que no s'estinga el pànic, és una cosa molt habitual, s'estima que un 15% de la població pateix de Odontofobia. I com tota fòbia es pot buscar formes d'intervenció terapèutica per baixar la seva intensitat.

Cal diferenciar que no és el mateix patir ansietat quan ens toca anar a el dentista que quan patim Odontofobia. L'ansietat és una resposta més racional i es dóna dies abans d'acudir a l'dentista, la por no és desbordant, sinó que ho podem controlar. És una ansietat normal i adaptativa que ens dóna l'avís que estarem en "perill" i s'activa perquè puguem eixir de la situació. Normal, no? La nostra ment ens fa pensar que anar a el dentista és sofriment, ens va a fer mal, és una situació d'incertesa i certa indefensió de no poder-nos defensar davant l'amenaça.

 

 

Però anem racionalitzant aquests pensaments i confiant en la nostra clínica dental i en els seus professionals. Tot això també dependrà de les experiències que hàgim tingut en un passat. Pel que, per molt que no ens agrade anar al o a la dentista i ens generi por i ansietat, anem.

En el cas de patir Odontofobia l'estat d'ansietat és tan extrem que la persona que el pateix no va al dentista per molt que ho necessite. He vist casos en la meva consulta de psicologia en què la persona portava més d'un any prenent antibiòtics i antiinflamatoris per una infecció a la boca, però la seva odontofobia li impedia anar a l'dentista i buscar una solució.

Símptomes de la Odontofobia 

  • Sentir una gran ansietat amb només la idea d'haver d'anar a l'dentista. Pot estar més enfocada a una extracció d'un queixal, a les agulles, a possibles punxades, o per la gran sensació d'incertesa de no saber que passarà.
  • Atac de pànic en el moment que entren o estan a punt d'entrar a la clínica. Sudoració excessiva, rigidesa i tensió muscular, sensació d'ofec típic d'un atac de pànic.
  • Hipersensibilitat al reflex d'ofegament: persones que tenen molta por a ofegar-se(FAGOFOBIA, ens donaria per a un altre post) s'acrecenta quan pensen en les diferents eines que fa servir la persona dentista.
  • Pensaments irracionals sobre anar al dentista: "no vull anar perquè segur que em fa mal", "tinc por de quedar-me sense dents", "tinc por que em lleve un queixal", "tinc por que em diga que tinc la boca molt malament i / o tenir alguna possible malaltia ".

Per què em passa això a mi?

Moltes pors / fòbies vénen per experiències anteriors "traumàtiques", en aquest cas, amb el dentista (si és que hem arribat a anar ...) o per condicionaments socials. Les experiències "traumàtiques" ens han fet passar-ho tan malament i ens ha ocasionat tant dolor que no volem tornar a repetir aquesta experiència. Però a dia d'avui, els avanços en la medicina odontològica i en la medicina en general permeten fer intervencions amb tractaments molt eficaços i poc invasius perquè el dolor en la intervenció siga mínim. També els i les dentistes són coneixedors d'aquesta possible fòbia als seus clients pel que prenen mesures perquè la seva clientela es sentin el més relaxadament possible.

Pel que fa als condicionaments socials, existeix a nivell social molts prejudicis sobre anar a l'dentista i moltes males experiències. En els últims anys les clíniques dentals "low cost" o amb personal poc qualificat ha fet augmentar la por i la desconfiança cap als dentistes. Les males experiències passades de persones familiars o properes també augmenta la por. Però cal ser conscients que les experiències passades les nostres o d'altres persones serveixen com a aprenentatge per anar amb més precaució a clíniques de confiança.

Cóm afrontar-ho?

1. Disminució de la incertesa. Una incertesa alta crea més sensació de por i amb això més ansietat. Per disminuir-la és important obtenir la INFORMACIÓ que ens sigui útil i necessària. Amb això la primera vegada que vam acudir a l'dentista no és per fer-nos ia una intervenció sinó per conèixer la clínica, la persona professional que ens va a realitzar la intervenció i demanar tota la informació que necessitem. Com ens van a anestesiar, saber com serà la intervenció, quins efectes haurà i que precaucions haurem de prendre post-intervenció. És important en aquesta primera sessió que él o la dentista ens done confiança, tranquil·litat i sentim que estem en bones mans.

2. Confiança: a el fil de l'anterior, confiar en la nostra o el nostre dentista, tenir una bona sincronia amb ell / ella i amb la clínica, sentir que és una clínica professional i si pot ser que coneguem a algú de confiança que ja ha anat i s'ha sentit molt bé en aquest centre, ens va ajudar a que la nostra confiança siga més gran i la nostra ansietat es redueixi.

3. Cercar suport: no tenim perquè anar soles o sols a l'dentista i menys les primeres vegades que vam acudir. Anar amb algú que ja ha passat per la nostra experiència i que puga acollir, entendre i empatitzar amb les nostres pors ens ajudarà a gestionar millor les emocions i els pensaments que ens vagin sorgint. Busca algú que t'acompanyi sense jutjar-te, i no et jutgis a tu mateix per patir ODONTOFOBIA, ja saps que és més normal del que podies imaginar. No t'avergonyeixis, és important que vages afrontant les teves pors perquè això també t'ajudarà a guanyar més seguretat i confiança en tu mateixa o mateix.

4. Practica tècniques de relaxació: els dies previs i aquest dia realitza exercicis de relaxació per calmar la ment i el cos, controla els teus pensaments de pors i intenta racionalitzar-los, i pensa que la primera visita només és per obtenir informació i conèixer el centre, i si estàs en una segona en què se't va a realitzar una intervenció pensa en pensaments positius que et generen calma.

5. Depenent de cada centre, actualment en moltes consultes hi ha possibilitat d'escoltar música o veure fins i tot alguna pel·lícula! Així que sempre pots demanar la teva música preferida, música relaxant i / o veure imatges de la natura que et calmen i transmeten pau.

6. Suport psicològic per poder treballar les experiències passades, les idees irracionals limitants actuals, poder parlar dels diferents pors sense embuts ja que no parlar-ho i bloquejar genera molta més ansietat, poder adquirir eines de relaxació i tècniques d'autocontrol de pensaments, i augmentar la confiança en tu mateix / a per fer el pas per afrontar la por a el dentista.

Tu pots superar-ho!

Llegir 708 vegades

Deixa un comentari

Especifica tota la informació requerida (*) on s'indiqui. El codi HTML no és permès.