Imprimir aquesta pàgina
Divendres, 09 Octubre 2020 17:08

La salud mental, ¿Quan acudir a un psicòlg/a?

Escrit per 
Valorar aquest article
(0 vots)

La salut mental a Espanya

Comencem amb unes dades de L'Enquesta Nacional de Salut d'Espanya (ENSE), Espanya 2017. A Espanya 1/10 persones adultes i 1/100 nens/es tenen un problema de salut mental; les dones gairebé el doble que els homes, i les nenes més que els nens (no és casualitat en una societat en la es vulneren més els drets de les dones); 1/10 persones pren benzodiazepines i 1/20 antidepressius; 1/20 va consultar un servei de salut mental en l'últim any; 1/100 persones no va poder accedir a l'atenció mèdica de salut mental per motius econòmics; un 5,4% de la població refereix haver acudit a l'psicòleg, psicoterapeuta o psiquiatre en els últims 12 mesos, 6,1% de les dones i 4,6% dels homes.

L'Organització Mundial de la Salut estima que 1 de cada 4 persones tindrà problemes de salut mental al llarg de la seva vida.

El servei públic de salut espanyol només disposa de 6 especialistes per cada 100.000 habitants, molt per sota de la mitjana europea, (quan la mitjana europea està en 18, que és el que es recomana) el que crea llargues llistes d'espera que, juntament a l'estigma que segueixen implicant els trastorns mentals, influeix en què molts pacients no rebin el tractament adequat en el moment idoni. La problemàtica de la manca d'una salut mental provoca que deu persones es treuen la vida diàriament, convertint-se en la primera causa externa de mort al nostre país.

Acudir a professionals de la salut mental no és sinònim a estar boig/boixa, és sinònim de salut mental. Quan acudiu a teràpia el primer que soleu preguntar és, això que em passa és normal? ¿M'estic tornant boja/boix?

¿Se' m passarà? I vos pregunte: qui té la boca millor, qui va a el dentista o qui no? Acudir a una psicòloga és exactament el mateix. La nostra salut mental és tan important com la salut dels nostres pulmons o del nostre corazón.La psicoterapeuta Grace Gray va dir una vegada que «l'estigma en salut mental ha de desaparèixer: tots som éssers humans amb històries diferents i l'amor de i pels que ens envolten és una eina fonamental per ajudar-nos a curar ».

 

Cada vegada més la salut mental està deixant de ser un tabú, i anar a l'psicòleg/a s'està normalitzant, però encara ens queda molt per seguir eliminant tabús i prejudicis que tenim sobre el que significa anar a psicoteràpia. 

Quan anar a un psicòleg / a?

  • Principalment quan necessitem aconseguir benestar mental i emocional.
  • Quan necessitem suport emocional i psicològic per a bregar amb una situació (emocions desagradables, conflictes en el nostre entorn, duels, problemes de parella ...)
  • Quan tenim dolor emocional. Ens acostumats a pensar que el dolor ja passarà, que el temps ho cura tot, però molts d'aquests dolors se'ns van enquistant, ens van traient energia, ens minen l'autoestima i cada vegada ens costa més poder curar aquest dolor. És com un mal de queixal, si ho anem deixant passar cada vegada està pitjor i el tractament és més difícil i té un major cost.
  • Per poder estar a gust amb nosaltres mateixos. Poder treure les emocions i els sentiments que hem reprimit, les situacions traumàtiques, els bloquejos emocionals ens porta a aconseguir una acceptació del nostre ésser, millora la nostra autoestima i ens dóna poder.
  • Per treballar qualsevol obstacles que ens està minant la nostra felicitat i benestar: pors, fòbies, inseguretats, problemes interpersonals.

Què aconseguirem anant a teràpia?

A part de millorar la nostra salut mental i emocional tant amb nosaltres mateixos com en els nostres entorns, anar a teràpia és poder comptar amb un espai segur, íntim i lliure de prejudicis en el qual podrem afrontar els nostres problemes personals i comprendre millor el que ens està succeint.

Ens allibera de totes les càrregues emocional que hem anat acumulant, ens permet deixar anar llastos emocionals del nostre passat, ens dóna força i ens permet connectar-nos amb nosaltres i nosaltres mateixos. Quan vam acudir a teràpia, automàticament ens sentim alliberades al ser escoltats/es sense cap tipus de judici, és com un spa mental en què vam sortir molt més relaxats/es.

Aconseguirem reafirmar-nos en les nostres necessitats i desitjos projectant així feia un estil de vida triat per nosaltres i nosaltres amb tota la consciència plena dels nostres ser. Obtindrem una millora en les nostres habilitats socials: una major assertivitat, fermesa, millors habilitats comunicatives.

Desfer-nos de pensaments negatius i creences limitants que són disfuncionals i que ens impedeixen créixer i desenvolupar-nos. Aconseguirem un millor maneig de les nostres emocions: des de la ràbia, pors, tristesa i eliminarem així conductes i hàbits que són negatius per al nostre dia a dia i per tant per a la nostra salut mental.

Tens dret i mereixes ser feliç.

 

Llegir 766 vegades