Dilluns, 16 Desembre 2019 19:38

Què és una addicció i com superar-la

Escrit per 
Valorar aquest article
(0 vots)

Quan tenim una addicció ...

Es considera addicció a una malaltia crònica i recurrent de el cervell que es caracteritza per una recerca patològica de la recompensa i / o alleujament a través d'l'ús d'una substància o altres conductes.

Quan parlem d'addiccions el primer que ens ve al cap és l'addicció a les drogues (tabac, alcohol, cocaïna, heroïna, haixix ...) però pot existir una addicció que no sigui a una substància, sinó «simplement» conductes que generen una recompensa positiva quan es satisfà la necessitat impulsiva a l'acció: sexe, joc, noves tecnologies, compres, treball, relacions de interpersonals ...

Com es genera una addicció?

A nivell psicobiològic, quan hi ha un estat emocional positiu a conseqüència d'una acció / consum les neurones de l'nucli accumbens reben la dopamina, mentre l'amígdala avalua la recompensa prevista.

La dopamina és un neurotransmissor que es segreguem de forma natural davant d'una situació d'aventura, de risc o de curiositat. Quan hi ha una addicció aquest mecanisme de funcionament que hauria de ser «normal» trenca l'equilibri dopaminèrgic, augmentant la seva concentració en l'espai de la sinapsi o prolongant el temps que roman abans de ser capturada.

Si el consum de substàncies es manté en el temps, el desequilibri de el sistema dopaminèrgic arriba a tal nivell que disminueixen els nivells de receptors de la dopamina, i romanen en nivells baixos fins i tot anys després de deixar-les.

Com sabem que tenim una addicció?

Si et fas aquesta pregunta, possiblement és perquè hi ha alguna conducta en tu que et fa pensar que tinguis una addicció. El principal símptoma és la dependència: la necessitat imperiosa i impulsiva de consumir una substància o l'element a què s'ha generat l'addicció. El segon símptoma és l'habituació: cada vegada volem i necessitem més, perquè el nostre sistema de plaer es mantingui elevat. Una altra de les característiques és la síndrome d'abstinència: resposta psicofisiològica que es dóna quan es deixa de consumir per un període de temps: ansietat, nerviosisme, insomni, dificultat per concentrar-se, irritabilitat ...

Com enfrontar una addicció?

Cerca de recursos:

- Informar-se. És el primer recurs i dels més importants. La recerca d'informació sobre allò que ens està passant ajuda a que coneguem el problema, coneguem les experiències d'altres persones que han passat per la nostra mateixa situació, ampliem coneixements sobre els símptomes de les conseqüències tant de seguir a l'addicció com de deixar-la.

- Cercar suport familiar i / o d'amistats. El suport de les xarxes socials serà imprescindible per a l'èxit d'superar una addicció, són els que ens van a recordar la nostra fortalesa, els nostres avenços, els nostres objectius, ens van a motivar en els moments en què sentim que no podem més, ens acompanyaran en la recerca d'altres recursos.

- Buscar suport professional: va lligat a l'anterior. El suport familiar és un suport més afectiu, més constant que ens va a donar suport en el canvi, però el canvi no serà possible sense un suport professional. Ja que des de la psicologia, coneixem les eines més tècniques per afrontar una 

addicció, una escolta més empàtica i activa, un acompanyament psicològic professional, prevenció de recaigudes, alhora que s'anirà treballant psicoterapèuticament la seguretat, l'autoestima, la disminució de sentiments de culpa i vergonya si n'hi ha, la reconstrucció d'una xarxa de suport, recerca de noves motivacions.

- Pràctica d'activitat física. L'activitat física, redueix els símptomes de depressió i ansietat, allibera dopamina, serotonina i noradrenalina que van a ajuda a restablir l'equilibri dopaminèrgic, millora l'autoestima, afavoreix la socialització ...

Hi ha vida després de deixar es consumir?

Siiii! El procés no és que sigui particularment senzill ni curt, però és un procés amb una alta recompensa. Imagina't, dins d'un any poder dir: «jo vaig deixar de consumir!» O «jo vaig deixar de jugar!» O «jo vaig superar aquella relació en la qual sentia que no podia viure sense l'altra persona»

Pot ser un procés de 6 - 12 mesos, en què vas a aprendre moltíssim de tu mateix / a, vas a créixer com a persona, vas a descobrir un entorn més sa, vas a poder viure amb l'alliberament de l'esclavitud de l'addicció, vas a tenir més temps per a tu mateixa / o, vas a sentir bé amb tu mateixa, vas a poder dormir, descansar, deixaràs de tenir problemes econòmics, socials, físics, psicològics ....

 

El camí de deixar una addicció és tota una aventura

Llegir 1244 vegades

Deixa un comentari

Especifica tota la informació requerida (*) on s'indiqui. El codi HTML no és permès.