Dimecres, 21 Setembre 2016 22:52

Relacions de parella

Escrit per 
Valorar aquest article
(0 vots)

Divendres per la vesprada, ens reunim tres amigues, cadascuna amb uns problemes en les seves relacions de parella. Tres relacions diferents, una amiga amb una relació oberta, una altra amiga una relació formalitzada entre la seva parella i els seus respectius entorns, i una altra parella encara en procés de construcció i destrucció.

Aquesta setmana havia tingut en teràpia dos relacions de parella, les dos amb un eix en comú: retrets i disgustos continus. També un xic adolescent que presentava símptomes d'ansietat perquè no podia separar-se de la seva parella ni un segon, amb molta por a l'abandonament i molta inseguretat. I una altra adolescent que deixava de arreglar-se, de maquillar-se i de sortir amb les amigues perquè la seua parella no la deixava fer aquestes coses.

Amb tot això vaig pensar que seria important escriure aquesta entrada al meu blog. Em sorprèn molt trobar-me joves amb problemes seriosos en les seves relacions de parella.

La primera qüestió que ve a la meva ment és què estem fent com a societat perquè els nostres joves tinguen ja problemes greus en les relacions de parella? Què els inculquem sobre què són les relacions de parella i com han de ser? A poc a poc anem a endinsar-mos i veure de què estem parlant.

 Què és una relació de parella?

Connexió de caràcter amorós que es dóna entre dos persones. Amb aquesta definició queda clar el que és una relació i el que és una parella, però que és això de caràcter amorós? Què és això de l'amor? Ens han inculcat els conceptes d'amor romàntic i avui dia ja té moltes crítiques aquest tipus d'amor. D'altra banda hi ha moltes relacions esporàdiques que no entenen d'amor, i moltes relacions formals que tampoc han trobat l'amor.

Què és l'amor i que no és l'amor?

Les primeres qüestions que em sorgeixen; L'amor pot ser possessiu? ¿L'amor pot ser lliure? Hi ha vincle entre dues persones si no hi ha amor i llavors ja no és relació de parella? O per contra, pot existir un vincle sense amor?

Primera definició d'amor segons la R.A.E (reconec que m'ha espantat una mica bastant): sentiment intens de l'ésser humà que, partint de la seva pròpia insuficiència, necessita i busca la trobada i unió amb un altre ésser. De veritat, diu que som persones insuficients i que necessitem d'una altra persona? Això em recorda al fet que no som taronges completes sinó que som mitges taronges i necessitem d'una altra persona per ser persones completes. A mi aquest assumpte em grinyola moltíssim. No cal per a la nostra existència necessitar / dependre d'una altra persona. Som éssers complets i ens podem abastir sense necessitat de dependre de ningú. És obvi que vivim en societat, i hi ha la cooperació, el suport, l'ajuda, i és veritat que existim gràcies a l'altre. Sense una mirada de l'altre nosaltres no existim, si ningú escolta les nostres paraules llavors no existeixen, però això no vol dir que l'amor impliqui que siguem persones insuficients que necessitem / depenguem de l'altre. I quan la R.A.E parla de sentiment intens, ¿parla d'un sentiment que no es pot controlar i arriba a ser obsessiu?

La segona definició que ens proposa la R.A.E: sentiment cap a una altra persona que naturalment ens atrau i que, procurant reciprocitat en el desig d'unió, ens completa, alegra i dóna energia per conviure, comunicar-nos i crear. Aquesta definició està més a prop de ser una definició real i saludable per a les persones. Una anotació que em sembla interessant fer, pel que fa a aquesta definició, es que no parla de "exclusivitat" en una relació, ni de possessió, ni d'obsessió ni de dependència. Parla d'una unió que ens alegra i ens aporta energia per estar vinculats. Quantes relacions amargues hi han? Quantes relacions ens treuen l'energia, la il·lusió, les ganes de viure i les ganes de compartir? Quantes relacions de parelles cal no estan basades realment en relacions d'amor entre dos?

Fins ara, resumint a grans trets, perquè hi hagi una relació de parella és necessària la reciprocitat, el gaudi, la felicitat. Òbviament hi hauran obstacles en el camí però amb ells es va creant la relació i es va aprenent. Sense oblidar que una relació de parella està basada en l'amor entre dos éssers complets.

Quines són les llavors que fan florir una relació / relació de parella?

Primer el respecte. El respecte als altres i envers tu mateix. Si alguna cosa no ens agrada, no ens agrada, no hi ha més, no tenim perquè viure coses que no volem viure. Ni tampoc podem fer als altres el que no volem que ens facin a nosaltres mateixos. El respecte ve unit a les següents llavors:

Honestedat i responsabilitat: El respecte com l'honestedat i la responsabilitat són valors indispensables per fer possible una entesa, una comunicació, una convivència, i són valors necessaris per construir una relació ja que d'ells depenen la confiança.

Confiança: és sinònima a seguretat. Segons Laurence Cornu, doctora en filosofia: "la confiança és una hipòtesi sobre la conducta futura de l'altre. És una actitud que fa el futur, en la mesura que aquest futur depèn de l'acció d'un altre. És una espècie d'aposta que consisteix a no inquietar-del no-control de l'altre i del temps ". La pèrdua de confiança es deu a un esgotament emocional, causat per la mala intenció de la persona, que fomenta la incapacitat de complir amb el promès de manera continuada en el temps. La confiança, per tant, simplifica les relacions personals i ajuda a entendre-les.

Llibertat: No per tenir una relació de parella hem de deixar de ser nosaltres mateixos, no hem de guardar en un calaix les nostres metes, deixar que les nostres amistats formin part del passat i ja no hi pugui haver en aquest present o en un futur. Si la nostra relació de parella és dependent, com tota dependència, ja és esclavitud, i l'esclavitud ens ofega, i mai l'esclavitud pot ser sinònim d'amor.

El respecte, la confiança, l'honestedat, la responsabilitat, la comunicació, la llibertat construeix les relacions i fa possible l'amor. L'amor romàntic d'una forma obsessiva, en què només hi ha la relació de parella, en què sense ell / ella ja no pots respirar, en què sents que sense l'altra persona s'acaba el món, ja no és així. Podem i hem d' existir des de la nostra autonomia, i construir un nosaltres sense perdre el nostre jo.

Les relacions de parella des d'un nosaltres

Reprenc ací la pregària famosa Gestálica de Fritz Perls:

"Jo sóc jo i tu ets tu
Jo no estic en aquest món per complir les teves expectatives i,
El teu no estàs en aquest món per complir les meves.
Tu ets tu i jo sóc jo.
Si en algun moment o en algun punt ens trobem,
i coincidim, és bonic.
Si no, poques coses hem de fer junts.
Tu ets tu i jo sóc jo "

És una frase que ha rebut nombroses crítiques donada la naturalesa narcisista i egotista de Fritz Perls. Han sorgit diferents versions dins de la teoria Gestalt més actualitzades, una és de Carmen Vázquez:

"Jo faig les meves coses i tu fas les teves.
En moltes de les coses que faig, tu tens molt a veure,
I en moltes de les teves coses jo he contribuït.
Jo puc ser jo amb tu mentre tu pugues ser tu amb mi.
Jo seré jo mentre tu sigues tu;
I encara que per casualitat ens hàgim trobat,
Continuem junts o separats,
La nostra vida mai tornarà a ser la mateixa ja que
El nostre encontre ens haurà enriquit ".

En aquesta oració apareix la paraula "nosaltres", com en un jo també hi ha un tu, i en un teva hi ha un jo, però el jo segueix existint i el teu també segueix existint, ni tu ni jo hem de deixar d'existir, ni les nostres coses , ni les nostres metes, ni les nostres aspiracions ni les nostres necessitats personals. I si arriba el punt en què el nostre encontre arriba al final, ens anirem amb molts aprenentatges, amb moltes més riqueses, i ens podrem anar en pau, des de la calma i no des del sofriment.

Anant una mica més lluny Jean Marie escriu en el seu llibre "manifestar-se gràcies a l'altre"

"Sense l'altre, no s'obri res.
Sense l'altre, no hi res.
Sense l'altre, el self no existeix;
sense l'altre, l'expressió no existeix;
sense l'altre, no existeix la paraula. "

L'altre, les persones, el nostre entorn, ens permeten existir, com comentava abans sense la mirada de l'altre la nostra existència no es fa present, sense unes orelles que ens escoltin les nostres paraules no toquen a ningú, no impacten, se les emporta el vent.

 

Estem en una societat interdependent, construïm relacions interdependents

Llegir 3517 vegades

Deixa un comentari

Especifica tota la informació requerida (*) on s'indiqui. El codi HTML no és permès.